content_copy
top of page
Keresés

A gésák szépségének titka: elixír Kelet-Ázsiából

A Japánban és Kínában őshonos, 5000 éves múltra visszatekintő Tsubaki-t, más néven Camellia japonica olajat, a virágzó fa magjaiból állítják elő. A kamélia virágait elbűvölő szépségük miatt nagyra értékelik, színük fehér, rózsaszín és piros között változhat, rengeteg variáció létezik. A magvakból sajtolják a tsubaki-abura (椿油), azaz a kaméliaolajat, amely porcelánbőrrel ajándékozta meg a japán nőket.

Ez az intenzíven hidratáló olaj évszázadok óta a gésák szépségtitka, de kevésbé ismert a világ más részein.


Története


Japánban a gésák és tanítványaik (Maiko) úgy gondolták, az olaj használata megelőzi a ráncok megjelenését és az öregedés egyéb jeleit.



A kaméliamag-olajat beépítették fáradságos hajrituáléikba is, közvetlenül a száraz hajra applikáltak a tartós puhaság és fényesség érdekében.





A hagyományos kínai gyógynövénytanban az olajat számos orvosi betegség gyógymódjaként használták, híres gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, szív-és májvédő, immunitást erősítő hatása miatt. Égési sebek kezelésére is alkalmas volt, mert támogatja a bőr regenerációs folyamatát és felgyorsítja a gyógyulást.


Rejtélyként maradt fenn, de valószínűsíthető, hogy Európában elsőként Portugáliában, a 16. században telepítettek be kaméliát. Története azonban Angliában kezdődött, ahol üvegházakban termesztették, de ritkasága és költsége miatt sokáig az elit számára fenntartott növény volt.


Ma a kaméliamag-olajat Ázsiában kulináris és kozmetikai célokra használják.



Tulajdonságai és hatásai


A Camellia japonica olajat száraz olajnak tekintik, mivel nem hagy zsíros érzetet a bőrön. Gazdag Omega 9, polifenol, antioxidáns, A-, D-, C- és E-vitamin forrás, így kiváló bőrkondicionáló és anti-aging tulajdonságokkal rendelkezik. Zsírsavakat, linolsavat és palmitinsavat is tartalmaz, amelyek segítenek megőrizni a bőr nedvességtartalmát. Továbbá védelmet biztosítanak az UV-sugárzástól és a környezeti hatásoktól, megfékezve a szabad gyökök károsító hatásait.


Az A-vitamin ösztönzi az egészséges bőrsejtek termelődését, míg a D-vitamin támogatja ezen új sejtek növekedését és helyreállítását. Az E-vitaminról is bebizonyosodott, hogy segít megőrizni a bőr optimális nedvességtartalmát, így puhábbá, simábbá és kevésbé hajlamossá teszi a ráncok kialakulását. A bőr legmélyebb rétegeibe való behatolási képességéről ismert.



A reggeli rutinban fontos tényező, hogy gyorsan felszívódik, mivel molekulatömege szinte megegyezik a bőréével. Ezért a Lybskin All Day Long nappali ránctalanító bioaktív csodakrém több gazdag, értékes és egzotikus összetevő mellett kaméliaolajat is tartalmaz, melynek használatával

a kuriózumnak számító, elkápráztató porcelánbőr az Ön számára is elérhető!

Jung, E. et al. Effect of Camellia japonica oil on human type I procollagen production and skin barrier function. Journal of ethnopharmacology 112.1, 127-131 (2007)


https://en.wikipedia.org/wiki/Camellia

https://ukiyo-e.org/image/jaodb/Kunisada_1_Utagawa-No_Series-A_geisha_with_camellias-00033827-030130-F12

https://hu.pinterest.com/pin/365213851027162142/

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page